top of page

Jure Biechonski: “Kas tead, kes sa oled?”

Updated: Dec 13, 2018

Jure Biechonski on Inglise psühholoog, kes rajas oma hüpnoanalüüsi koolkonna.

Eestis on Biechonski seotud haridusalaste projektidega, töötab õpetajate ja õpilastega koolis ja viib läbi seminare. Biechonski arvamust mööda on inimeste suurim probleem see, et nad ei tea, kes nad on.


Eestis on väga palju inimesi kõikvõimalike haigustega, millest see tuleneb?

Võtame näiteks gripi. Kui gripiviirus liigub, peaksid ju kõik inimesed haiged olema. Aga osa on, osa mitte. Miks? Kui oled stressis, mures, masendunud, nõrgendab see su immuunsüsteemi ja sa jääd haigeks. Kõik algab immuunsüsteemist, mis omakorda algab mõtlemisest.

Suurim viga, mida teeb moodne meditsiin, on sümptomite ravimine. Gripp, stress, vähk ja kõik teised haigused on sümptomid. Ravida tuleb probleeme, mitte sümptomeid.


Haigus üritab sulle midagi ütelda. Me ei kuula oma keha, kuid keha ei valeta kunagi. Selle asemel et probleemi ravida, sööme keemilisi ravimeid, mis nõrgendavad immuunsüsteemi veel. Arvad, et oled haige, ja alustad ühe tabletiga, varsti oled veel haigem ja võtad juba 25 tabletti päevas. Tablett tekitab kaitsekihi, mitte ei eemalda probleemi. Probleemi eemaldamiseks tuleb muuta oma elustiili.


Mida siis tegema peaks?

Suurim probleem on minu arvates see, et inimesed ei tea, kes nad on. Me ei esita omale küsimust: “Kes ma olen isiksusena?” Me ei sea endale eesmärke. Sa oled laps oma vanematele, õpilane oma õpetajale ja töötaja oma ülemustele. Aga peatu vahepeal ja küsi endalt: “Kes ma olen? Miks ma olen siin? Mis on mu eesmärk elus?” Inimesed ei oska neile küsimustele vastata!

Kogu elu on muutunud väga raskeks ja koosneb ainult majanduslikust võistlusest, mis tekitab kohutavalt palju stressi. Inimesed mõtlevad, et ma pean saama rikkaks, ma pean palju raha tegema. Kui saan raha, on mul vaja veel rohkem raha, uhkemat maja, uut autot. Me oleme orjad, täitumatu unistuse orjad.

Mis selles unistuses juhtub? Vähesed meist teevad rohkem raha teiste arvel. Teised langevad depressiooni, alkoholismi. Ühiskond lõhustub selle tulemusena järjest rohkem. Selle asemel et teha seda, mis meeldib, läheme kaasa unistusega, mis ealeski ei täitu. Küsige endalt elulisi küsimusi ning muutke oma elu. Tehke seda, mis teile meeldib.


Te olete väitnud, et meie probleemid algavad juba lapsepõlvest.

Jah, paljugi sõltub sellest, mis sõnumeid me oma vanematelt saime. Inimese psühholoogiline olek on mõjutatud juba enne sündi. Kui ema on stressis, tunneb seda ka veel sündimata laps.

Kodune suhtlemine on väga tähtis. Inimesed jätavad oma emotsioonid endasse. Vanemad ei räägi lapsele halbadest asjadest, aga laps saab isa silmadest aru, et midagi on pahasti, ja õpib isalt, et halvad asjad tuleb endasse jätta. Mida rohkem sa halbu asju endasse jätad ja mida rohkem selle vastu võitled, seda hullemaks su olukord muutub.

Tänapäeva noorte olukord teeb mulle enim muret. Noored ei oska enam suhelda, nende elu moodustavad mobiiltelefonid, arvutimängud ja ööklubid. Nad käivad kohtades, kus on võimatu arendada normaalset vestlust, seega ei suhtle nad omavahel, ei oska end väljendada.

Noorte stressi tase on uskumatult kõrge, mõni peab olelusvõitluses vastu, ent osa ei pea. Nad langevad depressiooni, mis võib viia kuritegevuseni. Noored on meie tulevik, ent vaadates koolides noori - kui ebakommunikatiivsed, stressis ja vägivaldsed nad on -, ei näe tulevik üldse hea välja.





56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page